Baguje.COM

Kako da pošaljete direktorijum kao attachment ?

Da li ste ikada pokušali da pošaljete ceo direktorijum/folder kao attachment na nečiju adresu e-pošte ali niste mogli zato što većina programa i web mejlova kao što su gmail, yahoo, hotmail itd dozvoljavaju slanje samo jednog fajla ponaosob. I morate priznati da je zaista mukotrpno slati recimo 20-ak slika ovakvim postupkom, jednu po jednu.

 

Sada ću vam objasniti kako je ovo moguće uspeti uz veoma malo poznavanje računara i njegovih mogućnosti. Takođe pretpostavljam da većina vas zna za ovu mogućnost, ali pošto sam primio zahtev za objašnjenje ovog problema , želim da ga i napišem na ovom blogu kao uputstvo.

 

Dakle, ukratko, pišem o tome kako da zapakujete/zipujete direktorijum u jedan fajl, i kasnije ga dodate kao attachment u recimo gmailu, i pošaljete osobi kojoj želite.

Ono što nam je potrebno je već objašnjeno na ovom blogu, a to je program 7-zip, ili bilo koju drugi program koji ima mogućnost pakovanja direktorijuma (winrar, winzip itd.).

Sa pretpostavkom da ste sledeli moje uputstvo za instalaciju i upotrebu 7-zip programa, idemo da pronađeno direktorijum sa slikama ili dokumentima koji želite da pošaljete.

Kako bi ga zapakovali, jednostavno desnim tasterom miša kliknite na direktorijum, odaberite opciju 7-zip –> Add to “ime direktorijuma”.zip. To bi trebalo da izgleda kao na slici ispod.

Ovim ste napravili arhivu direktorijuma koji ste odabrali, u mom primeru sa slike je to direktorijum “Documets”, i ta arhiva se sada vidi kao jedan zaseban fajl pod imenom Documets.zip. Kako bi proverili da li su unutra svi dokumenti/slike koje ste želeli da zapakujete, jednostavno duplim klikom možete da uđete u arhivu tj. fajl i pogledate njegov sadržaj.

Sada vam ostaje samo da kada budete birali attachment na vašem mejlu, odaberete ovaj fajl. Osoba koja prima dokument će sigurno moći da ga otvori jer je .zip univerzalni format za arhiviranje i svaki računar može da ga otvori. 

Ono što je takođe odlično kod ovog malog programčića za arhiviranje jeste to da ukoliko imate podešen Outlook Express ili Mozilla Thunderbird program za primanje i slanje pošte na vašem računaru, umesto opcije Add to ***.zip, jednostavno odaberite opciju “Compress to ***.zip and email” i on će automatski napraviti arhivu direktorijuma i ponuditi vam je za slanje kao attachment. Kasnije, sve što treba da uradite jeste da unesete adresu e-pošte osobe kome želite poslati zapakovanu arhivu vašeg direktorijuma i kliknuti na dugme za slanje kako bi poslali poštu.

Exit mobile version