Baguje.COM

Budite neprimetni na Internetu

Google, Yahoo, Facebook, Twitter ali i sve veći broj drugih servisa prate svaki vaš korak čim surfujete Internetom. Ovo je činjenica koju uglavnom svi prihvate kao neizbežnu za komfor ugodnog surfovanja i jednostavnog korištenja ovih servisa. Zar vam nije čudno što će prilikom poseta nekoj stranici biti uvek izlistani vaši Facebook prijatelji kao jedni od mnogih koji je prate?

Što ako možete ostati nevidljivi na ovaj oblik praćenja?

Disconnect je plugin (trenutno samo za Google Chrome i Rockmelt pretraživače) koji će vam omogućiti da na jednostavan način postanete nevidljivi. Barem što se tiče društvenih mreža i ostalih velikih servisa na internetu – blokirani će biti svi njihovi zahtevi za pristup ličnim podacima.

Nastao kao usputni projekt namenjen blokiranju Facebooka programera Brian Kennisha dok je još radio u Google-u, Disconnect je prerastao u projekt okrenut protiv svih koji na neki način skupljaju podatke o vama, znali vi to ili ne. Budući da se u to uvrštava i Google, Brian Kennish je napustio svoje radno mesto kako bi se mogao posvetiti razvijanju Disconnecta – ko bi više znao o tehnologiji praćenja od strane Google-a nego njegovi zaposleni…

Osim što vas štiti od praćenja kod surfovanja, Disconnect vam pomaže i pri pretrazi unutar Google-a tako da će rezultati biti nevezani uz vaše prethodne pretrage i navike koje Google prati. Najimpresivniji je brojač blokiranih zahteva – unutar pretraživača će vas u svakom trenutku obavestiti o ukupnom broju blokiranih zahteva za vašim podacima, a ako vam je radi nečeg potrebno da vas određeni servis prati, lako ga možete omogućiti u tome.

Ko je zainteresiran za ostale pretraživače – verzije plugina za Firefox, Safari i IE su još u pripremi ali će, kao i ostale novosti, biti dostupni na http://www.disconnectere.com čim se pojave.

Exit mobile version